श्री हनुमान चालीसा | Shree Hanuman Chalisa in Hindi

नमस्कार दोस्तों, श्री हनुमान चालीसा एक पवित्र चालीसा है जिसे की हर रोज एक बार जरूर पढ़ना चाहिए।

इस आर्टिकल में आप श्री हनुमान चालीसा हिंदी और इंग्लिश दोनों भाषा में पढ़ सकते हैं चलिए शुरू करते हैं।

श्री हनुमान चालीसा

हनुमान चालीसा एक पवित्र गाथा है जो की अवधी भाषा में श्री मद तुलसी दास के द्वारा लिखा गया है। इसकी मूल भाषा अवधी है लेकिन हनुमान चालीसा को धीरे-धीरे संस्कृत, तेलुगु, तमिल और गुजरती भाषा में भी लिखा गया हैं।

दोहा

श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।

बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।

बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।

चौपाई

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर। जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।

रामदूत अतुलित बल धामा। अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महाबीर बिक्रम बजरंगी। कुमति निवार सुमति के संगी।।

कंचन बरन बिराज सुबेसा। कानन कुंडल कुंचित केसा।।

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै। कांधे मूंज जनेऊ साजै।

संकर सुवन केसरीनंदन। तेज प्रताप महा जग बन्दन।।

विद्यावान गुनी अति चातुर। राम काज करिबे को आतुर।।

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया। राम लखन सीता मन बसिया।।

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा। बिकट रूप धरि लंक जरावा।।

भीम रूप धरि असुर संहारे। रामचंद्र के काज संवारे।।

लाय सजीवन लखन जियाये। श्री रघुबीर हरषि उर लाये।।

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई। तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं। अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा। नारद सारद सहित अहीसा।।

जम कुबेर दिगपाल जहां ते। कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा। राम मिलाय राज पद दीन्हा।।

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना। लंकेस्वर भए सब जग जाना।।

जुग सहस्र जोजन पर भानू। लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं। जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।

दुर्गम काज जगत के जेते। सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।

राम दुआरे तुम रखवारे। होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।

सब सुख लहै तुम्हारी सरना। तुम रक्षक काहू को डर ना।।

आपन तेज सम्हारो आपै। तीनों लोक हांक तें कांपै।।

भूत पिसाच निकट नहिं आवै। महाबीर जब नाम सुनावै।।

नासै रोग हरै सब पीरा। जपत निरंतर हनुमत बीरा।।

संकट तें हनुमान छुड़ावै। मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।

सब पर राम तपस्वी राजा। तिन के काज सकल तुम साजा।

और मनोरथ जो कोई लावै। सोइ अमित जीवन फल पावै।।

चारों जुग परताप तुम्हारा। है परसिद्ध जगत उजियारा।।

साधु-संत के तुम रखवारे। असुर निकंदन राम दुलारे।।

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता। अस बर दीन जानकी माता।।

राम रसायन तुम्हरे पासा। सदा रहो रघुपति के दासा।।

तुम्हरे भजन राम को पावै। जनम-जनम के दुख बिसरावै।।

अन्तकाल रघुबर पुर जाई। जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।

और देवता चित्त न धरई। हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।

संकट कटै मिटै सब पीरा। जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।

जै जै जै हनुमान गोसाईं। कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।

जो सत बार पाठ कर कोई। छूटहि बंदि महा सुख होई।।

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा। होय सिद्धि साखी गौरीसा।।

तुलसीदास सदा हरि चेरा। कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।

दोहा :

पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।

राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।

—समाप्त—

Hanuman Chalisa Lyrics In English

Doha

Shri Guru Charan Sarooja-raj

Nija manu Mukura Sudhaari

Baranau Rahubhara Bimala Yashu

Jo Dayaka Phala Chari

Budhee-Heen Thanu Jannikay

Sumirow Pavana Kumara

Bala-Budhee Vidya Dehoo Mohee

Harahu Kalesha Vikaara…

Choupai

Jai Hanuman gyan gun sagar

Jai Kapis tihun lok ujagar

Ram doot atulit bal dhama

Anjaani-putra Pavan sut nama…

Mahabir Bikram Bajrang

Kumati nivar sumati Ke sangi

Kanchan varan viraj subesa

Kanan Kundal Kunchit Kesh

Hath Vajra Aur Dhuvaje Viraj

Kaandhe moonj janehu sajai

Sankar suvan kesri Nandan

Tej prataap maha jag vandan…

Vidyavaan guni ati chatur

Ram kaj karibe ko aatur

Prabu charitra sunibe-ko rasiya

Ram Lakhan Sita man Basiya

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava

Vikat roop dhari lank jarava

Bhima roop dhari asur sanghare

Ramachandra ke kaj sanvare…

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye

Shri Raghuvir Harashi ur laye

Raghupati Kinhi bahut badai

Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai

Sahas badan tumharo yash gaave

Asa-kahi Shripati kanth lagaave

Sankadhik Brahmaadi Muneesa

Narad-Sarad sahit Aheesa…

Yam Kuber Digpaal Jahan te

Kavi kovid kahi sake kahan te

Tum upkar Sugreevahin keenha

Ram milaye rajpad deenha

Tumharo mantra Vibheeshan maana

Lankeshwar Bhaye Sub jag jana

Yug sahastra jojan par Bhanu

Leelyo tahi madhur phal janu…

Prabhu mudrika meli mukh mahee

Jaladhi langhi gaye achraj nahee

Durgaam kaj jagath ke jete

Sugam anugraha tumhre tete

Ram dwaare tum rakhvare

Hoat na agya binu paisare

Sub sukh lahae tumhari sar na

Tum rakshak kahu ko dar naa…

Aapan tej samharo aapai

Teenhon lok hank te kanpai

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai

Mahavir jab naam sunavae

Nase rog harae sab peera

Japat nirantar Hanumant beera

Sankat se Hanuman chudavae

Man Karam Vachan dyan jo lavai…

Sab par Ram tapasvee raja

Tin ke kaj sakal Tum saja

Aur manorath jo koi lavai

Sohi amit jeevan phal pavai

Charon Yug partap tumhara

Hai persidh jagat ujiyara

Sadhu Sant ke tum Rakhware

Asur nikandan Ram dulhare…

Ashta-sidhi nav nidhi ke dhata

As-var deen Janki mata

Ram rasayan tumhare pasa

Sada raho Raghupati ke dasa

Tumhare bhajan Ram ko pavai

Janam-janam ke dukh bisraavai

Anth-kaal Raghuvir pur jayee

Jahan janam Hari-Bakht Kahayee…

Aur Devta Chit na dharehi

Hanumanth se hi sarve sukh karehi

Sankat kate-mite sab peera

Jo sumirai Hanumat Balbeera

Jai Jai Jai Hanuman Gosahin

Kripa Karahu Gurudev ki nyahin

Jo sat bar path kare koyi

Chutehi bandhi maha sukh hoyi…

Jo yah padhe Hanuman Chalisa

Hoye siddhi sakhi Gaureesa

Tulsidas sada hari chera

Keejai Nath Hridaye mein dera…

Keejai Nath Hridaye mein dera…

Pavan Tanay Sankat Harana,

Mangala Murati Roop…

Ram Lakhana Sita Sahita

Hriday Basahu Soor Bhoop.

—The End—

हनुमान चालीसा क्यों पढ़ा जाता है

जैसे की हम जानते हैं Hanuman chalisa एक बहुत ही पवित्र गाथा है इसे पढ़ने का मूल उद्देश्य भगवान की आराधना करना होता है। लेकिन इसे पढ़ने से हमें बहुत से लाभ मिलते हैं जिनमें से कुछ नीचे बताए गए है।

1). हनुमान चालीसा गान करने से बुरी शक्तियों का असर खत्म होता है। कोई भी बुरी शक्ति आपके पास भी नहीं आती हैं।

2). शनि दोष हो या कोई और दोष इसके जॉब से सब दूर होता है।

3). हनुमान चालीसा पढ़ने से हमें अंदर से शक्ति मिलती है ताकि हम कठिनाइयों का सामना कर सकें।

FAQ

Q.1 हनुमान चालीसा का मंत्र कौन सा है?

Ans. ओम हं हनुमंताय नम: ओम नमो हनुमते रूद्रावताराय सर्वशत्रुसंहारणाय सर्वरोग हराय सर्ववशीकरणाय रामदूताय स्वाहा. महाबलाय वीराय चिरंजिवीन उद्दते. हारिणे वज्र देहाय चोलंग्घितमहाव्यये.

Q.2 हनुमान चालीसा में दोहा क्या है?


Ans. श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि। बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।

Q.3 हनुमान चालीसा में कुल कितनी चौपाई है?


Ans. श्री हनुमान चालीसा में 40 चौपाइयां हैं

हनुमान जी का प्रिय मंत्र कौन सा है?


Ans. मनोजवं मारुततुल्यवेगं, जितेन्द्रियं बुद्धिमतां वरिष्ठम्। वातात्मजं वानरयूथमुख्यं, श्रीरामदूतं शरणं प्रपद्ये॥

हनुमान जी का सरल मंत्र कौन सा है?


Ans. ॐ नमो भगवते आंजनेयाय महाबलाय स्वाहा।

हनुमान जी के सबसे शक्तिशाली मंत्र कौन सा है?


Ans. ओम हं हनुमते रुद्रात्मकाय हुं फट

हनुमान जी का गुप्त मंत्र क्या है?

Ans. ‘ॐ नमो हनुमते आवेशाय आवेशाय स्वाहा’

जरूर पढ़िए :

आप जो Internet पर श्री हनुमान चालीसा खोज रहे थे शायद आप को अभी मिल गया होगा।

उम्मीद हैं आपको श्री हनुमान चालीसा की जानकारी पसंद आयी होगी। यदि आपको यह पोस्ट पसंद आयी हो तो इसे अपने दोस्तों के साथ शेयर कीजिए।

Leave a Comment